icoon-fidb

Info

De app is een gratis download. Daarmee krijg je alle functionaliteit en gegevens te zien. Voor 1,99 euro worden de gegevens tijdens het hele seizoen na elke race bijgewerkt.

Credits

  • Idea and content Mark Joosten
  • Coding Jippe Joosten (Appmiration)
    Bob de Graaf (GraafICT)
  • SQL technics Dennis Haarbrink (Non Magna)
  • Design Koen Jansen (koenjansen.org)
  • Photography Frits van Eldik
    Francois Galeron and Jad Sherif (WRI)

FiDBicon256

FiDB (the race stats database) is de enige iOS-app met alle Formule 1-uitslagen. Vanaf de allereerste race in 1950, tot en met nu. De door Appmiration ontwikkelde FiDB biedt daarnaast nog veel meer Formule 1-gegevens, die bovendien tijdens elke race worden geactualiseerd.

appstore_btn

ipad background
 

72 jaar Formule 1 eenvoudig en snel toegankelijk

Direct zicht op de belangrijkste gegevens

Voorbeelden van die belangrijkste gegevens zijn de actuele gegevens: WK coureurs stand, WK teams stand, uitslag van laatste race, en een kalender waarop te zien is wanneer de volgende race is en wie de recente winnaars waren van die wedstrijd. Op hetzelfde openingsscherm staan historische gegevens in overzichten met de All Time High-totalen van de belangrijkste coureurs, teams en races.

Je kunt in de schermen op de openingspagina scrollen om de volledige lijst van het onderwerp te zien, maar door op een schermpje te klikken ga je naar het fullscreen overzicht. Met meer info, sorteermogelijkheden, vervolgschermen en toegang tot andere overzichten.

Van daaruit toegang tot nog veel meer data!

Via het beginscherm kun je snel veel overzichten bereiken, maar met de zoekfunctie bovenaan op het openingsscherm zijn coureurs, teams of races soms nog sneller toegankelijk.

ico-coureur
ico-teams
ico-grand-prix

Bijzondere overzichten

Er zit nog veel meer achter de startschermen; vervolgoverzichten en links naar andere schermen.

Er is bijvoorbeeld een uniek carrierescherm van een coureur waarin alle individuele raceresultaten worden weergegeven, en je door het gebruik van kleuraccentuering in een oogopslag kunt beoordelen hoe succesvol hij was.

Ook voor teams is er een bijzonder scherm. Achtereenvolgende overnames en het wel of niet deelnemen in bepaalde jaren vertroebelt de opbouw van de statistieken van meerdere teams. Dat wordt in de app getackeld door gecombineerde overzichten van de eeuwige statistieken van teams.

Maar ook de WK-standen volgens de verschillende puntentellingen die er zijn geweest is uniek. Daardoor is het ook mogelijk om in All Time High-overzichten te werken met ‘genormaliseerde’ puntenaantallen waardoor een eerlijke vergelijking ontstaat tussen coureurs in de verschillende decennia. Wie was de beste aller tijden?

ipad background
iphone background

Ook voor de iPhone

– Alle uitslagen, statistieken en standen van de Formule 1
– Vier basisoverzichten: kalender, laatste race uitslag en standen WK coureurs en WK teams
– Tik op een overzicht om in te zoomen op veel meer (sub)schermen en details
– Klik op de schermtitel om een ander jaar te selecteren
– Klik op een regel voor unieke carriere overzichten van de coureurs
– Kampioensoverzichten en All Time High scores via het menu onder het FiDB logo
– GP Archief ook via het menu

– Klik op het vergrootglas om te ‘Zoeken’ naar coureurs, teams en races
– Teamoverzichten, inclusief alle overnames en verschillende teamnamen
– WK standen volgens alle puntentellingen uit de historie

Natuurlijk maakt de app gebruik van alle gemakken van een iOS app: Klik op een tabel voor de vergrote versie, zoom verder in met een eenvoudige klik op een regel, of houd de regel ingedrukt voor uitgebreidere info. Swipe met een vinger naar het volgende (of vorige) scherm voor meer gegevens, swipe met twee vingers naar de volgende (of vorige) race of seizoen of met drie vingers naar dezelfde race in het vorige seizoen.

Werkt de app zonder Wifi?

Ja, de app werkt zonder Wifi. Je krijgt wel een foutmelding bij het opstarten omdat er niet gezocht kan worden naar updates (bijv. afgelopen race), maar de volledige inhoud is beschikbaar.

In welke talen is FiDB beschikbaar?

Deze versie van FiDB is beschikbaar in het Engels en het Nederlands. We willen in de toekomst met enkele talen uitbreiden.

Bevat de app alleen Formule 1-uitslagen?

De race stats database is inderdaad helemaal georienteerd op de Formule 1. In de toekomst hopen we ook andere autosport te kunnen toevoegen.

Kan ik de introschermen nog een keer zien?

Het introscherm wordt in principe alleen getoond bij de eerste keer dat je de app opent. Via het ‘Instellingen’-menu (rader symbool rechtsboven op openingspagina) kun je echter de intro ‘onbeperkt’ oproepen.

Waarom duurt het (soms) zo lang om de app op te starten?

Bij het opstarten worden alle gegevens in het geheugen geladen en (bijna) alle overzichten berekend. Omdat de statistieken na elke race (kunnen) veranderen, kunnen we geen enkel overzicht opslaan. Maar op deze manier hoef je vervolgens niet meer te wachten bij het bladeren door de app. Slechts een enkel overzicht vraagt om een herberekening van de gegevens. De snelheid wordt mede bepaald door de snelheid van je iPad.

Wat zijn de minimale technische eisen?

De app werkt in principe op elke iPad vanaf editie 2 en iPhone vanaf 4, maar hoe nieuwer hoe sneller de app reageert. iOS8 is echter het minimale systeem.

Wordt de app na elke race bijgewerkt?

Ja. De app controleert in principe bij elke run of er nieuwe gegevens zijn. Als je een abonnement hebt ontvang je updates na elke training, kwalificatie, en race.

Wat kost de app?

De app is een gratis download. Daarmee krijg je volledige functionaliteit en alle gegevens en overzichten te zien tot en met vorig seizoen. Als de app bevalt en je alle gegevens tijdens het seizoen actueel wilt houden betaal je 1,99 euro om de gegevens tijdens raceweekenden bijgewerkt te houden.

Waar kan ik mijn klachten kwijt?

Als je niet tevreden bent, of fouten constateert kun je die melden via het mailadres: complaint@appmiration.com.

Waar kan ik wensen of aanbevelingen kwijt ?

We horen graag wat je mist, of wat je anders zou zien. Als wij het ook een aanvulling of verbetering vinden wordt het opgenomen op de ‘ToDo lijst’. Meld je aanbevelingen via de mail youcandobetter@appmiration.com

Waarom zie ik soms verschillen in de stats vergeleken met andere media?

Alhoewel er veel overeenkomsten zijn, met name voor de minder oudere teams, kunnen de statistieken inderdaad verschillen. Afgezien van het kwaliteitsniveau van sommige media, is er vaak verschil in ‘uitleg’ van bepaalde cijfers.

Appmiration heeft de cijfers vanaf de eerste race zelf verzameld en consequent ingevoerd. Een gediskwalificeerde coureur (en team) telt niet mee in de statistieken, dwz in het aantal verreden races, maar ook in het aantal verreden ronden.

Als een coureur niet verschenen is op de grid, dus voorafgaand aan de opwarmronde, dan telt de race niet mee als verreden. Maar als hij uitvalt in de opwarmronde, dus voor de echte start, dan telt de race wel mee, maar wordt die aangetekend als DNS – Did Not Start. Iemand die vervolgens bij de start niet wegkomt wordt genoteerd als uitvaller met 0 ronden.

Dergelijke verschillen, en dan consequent doorgevoerd vanaf de allereerste race, bepalen de afwijkingen. De beruchte race in de USA in 2005, waarbij de Michelin teams na de opwarmronde naar binnen kwamen in verband met het verwachte bandenprobleem, wordt dus genoteerd als DNS, en telt wel mee in het aantal verreden races. Veel andere media tellen die race niet mee (net als een DNG). Dat is niet consequent.

0